Paradiset väntar över Öresundsbron

Tänk att så många människor vill flytta till Sverige nuförtiden. Ett land dom allra flesta knappt vet något om – men som ändå kommit att representera ett slags paradis – eller, åtminstone en fristad, en säker plats långt, långt från kris, krig och kalabalik.

Det är ju så klart inte bara Sverige dom flesta på flykt vill till. Men rent geografiskt måste väl Scandinavian skänka än mer trygghet än länderna som angränsar t ex Syrien?

Tyskland hamnar säkert överst, men jag undrar hur topplistan över länder att immigrera till ser ut i ett av t ex Atens flyktingläger med tusentals familjer från Afghanistan, Iraq och Syrien som inget hellre vill än att få starta om sina liv.

Lyssnade nyligen på en podd om hur kolossalt många rykten som florerar i lägren. Dom flesta är som tagna direkt ur en Hollywood-film. Fabulerade fantasier om en fantastisk framtid som alldeles snart blir verklighet och som skapats utifrån en gnutta sanning och sedan av snöbollseffekten vuxit och spridit sig som en löpeld genom hela lägret. Ofta är det flera parallella rykten som avlöser varandra.

Kanske behövs dessa myter för att hålla humöret uppe och hoppet vid liv.

Stora folkförflyttningar har och kommer säkert alltid att förekomma på jorden. Det är på sätt och vis en grundläggande förutsättning för att vi människor skall överleva. För är det kris, krig och kalabalik, eller för varmt eller för kallt, vill man så klart få det bättre – om man kan.

Tags: