Zermatt, Monte Rosa & Matterhorn

Just nu ligger jag i en mjuk träsäng – omgärdad av tjocka duntäcken av den där underbart fylliga sorten – i vad som lär vara ett av alpernas äldsta hotell – någonstans mitt i Zermatt.

Zermatt är inte bara ett av Schweiz mest exklusiva skidorter. Byn platsar nog också lätt på topp 5 i världen. Men jag vill mena att placeringen definieras långt utöver byns bilfria huvudgata där påkostade boutiquer med haute couture, trendiga skidkläder, glittrande smycken och eleganta klockor väntar.

För runt om pittoreska Zermatt sträcker sig nämligen ett av dom allra mäktigaste landskap jag någonsin haft förmånen att njuta av. Ett landskap som bokstavligen kröns av bergen Monte Rosa (4,634möh) och Matterhorn (4,479möh). Apropå Matterhorn, lär dess trekantiga topp ha inspirerat skaparen av chokladen Toblerone.

Jag har besökt runt ett dussin orter i alperna, men dom mäktiga vyerna som omgärdar Zermatt står i en klass för sig. Så fort tåget rullat in på byns lilla banhof, blev jag varse monumentalitetens proportioner och kontrasterna mellan å ena sidan människans korta, flyktiga liv och bergsmassivens tidlöshet.

Skidåkningen som erbjuds i och runt dalens olika system är inget mindre än fenomenal. Liftarna är supermoderna och effektiva. Fattas bara annat – det är ju trots allt Schweiz det handlar om. Pisterna är så klart extremt välmanikyrerade.

För dom av oss som föredrar opreparerat, finns hur mycket offpist som helst att välja på i och utanför dom skogklädda sluttningarna längst ner mot dalen.

En strålande solig och helt vindstilla dag som idag fick mig att reflektera tillbaka till tiden då jag jobbade i Lappland, på Hotel Riksgränsen. Särskilt när jag på ett av toppstationerna såg helikoptrarna starta och landa med förmodligen über-lyckliga heliski-åkare.

Matutbudet nere byn är magnifik – utan att för den sakens skull vara astronomiskt dyr. Bara i dalen finns över 100 krogar och ytterligare 50 ligger utspridda i bergen ovanför. Lägg därtill runt 60 barer, så förstår man att det råder en hel del konkurrens om besökarnas gunst och kreditkort.

Det här är mitt andra besök i Zermatt, och jag har hunnit testa både enklare restauranger och ett par med gastronomiska ambitioner – varav en italienare med Michelin-stjärna. Favoriten, i alla fall hittills efter två hellyckade besök, är japanska Myoko. Att lyckas laga till så god sushi och sashimi i en avlägsen bergsby i Schweiz, är sannerligen en bedrift. Huruvida dom flyger in fisken från Tsukiji Fish Market i Tokyo, vet jag inte.

Jag blir kvar i detta “alptöcken” ytterligare några dagar. Förhoppningsvis med lika fint väder som idag. Så att jag får ihop ett gäng bilder och filmklipp till resereportaget jag är här för att producera. På fredag kliver vi på det lilla eltåget med panoramafönster ner till Visp och så småningom ett större ekipage som för oss till Zürich. På lördag kommer jag att börja klippa reklamfilmen jag spelade in åt Skånetrafiken förra lördag och på söndag kommer Nina med en liten armada  elektriska fordon som skall fotograferas i studion åt företaget Eloped.

Tags: