Har Sydsvenskan stulit min bild?

Döm om min förvåning när jag slog upp dagens Sydsvenska Dagblad och såg att en av mina bilder publicerats på ledarsidan.

Mig veterligen har ingen från tidningen kontaktat mig om att få använda bilden i både den tryckta tidningen och på nätet (där den dessutom beskurits på ett brutalt, amatörmässigt vis).

Jag har skrivit till både redaktör och ansvarig utgivare utan att någon hört av sig. Har därför skickat info om händelsen till Svenska Fotografers Förbunds juridiska ombud som har örnkoll på såna här lägen. Lite tragikomiskt att man valde att illustrera ledarens tema om att “Skåne kan locka talang och kapital” med en vad jag i nuläget kan bedöma är en stulen bild…

Som yrkesfotograf, känner jag mig både lurad och lite förbannad. Att tidningen publicerade rätt byline under bilden tyder ju på att någon laddat ner bilden från en sida där jag publicerat den i avsikt att använda den olovligen. Fortsättning följer…

Uppdatering: Svaret är nej, Sydsvenskan har inte stulit min bild. Åtminstone inte medvetet – utan handlat i god tro. Däremot har Region Skåne sannolikt gjort en bredare tolkning efter det att vårt ursprungliga publiceringsavtal undertecknats.
Tags: