Fars Dag

Fars Dag. En lite klurig dag för mig. Å ena sidan är jag pappa till en underbar dotter som ständigt gör mig stolt över att vara hennes far. Å andra är jag son till ett par alldeles förfärliga föräldrar varav en pappa som lämnade mig och mitt liv redan 1969.

Bilden ovan är från en utgåva av tidningen, Damernas Värld eller Svensk Damtidning från 1967. En svensk journalist (Marianne Ruth) som min mor kände skrev ett reportage om den lyckliga, svensk-amerikanska familjen som bodde i Los Angeles. Som Hans Villius ofta sa i sin och Olle Hägers utmärkta TV-serie, Svart på vitt, bilden ljuger.

Medan jag var ute och sprang i morse, bredde dottern Elle smarriga smörgåsar och kokade kaffe till mig. En kärleksfull gest som jag verkligen uppskattade och blev innerligt rörd av. Tro mig, min egen far förtjänar knappt att omnämnas – ens med några hafsigt hoprafsade tecken. Men jag känner ändå för att försöka.

När pappa och min mor skiljdes, innan jag hunnit fylla sju, dök han bara sporadiskt upp i mitt liv under några minuter. Kan inte ha varit vid mer än ett par, tre tillfällen innan han checkade ut för gott, 1996. Jag minns inte själva tillfället när pappa tog sitt pick och pack och flyttade från oss. En dag var han bara borta från huset och kom aldrig mer tillbaka. Förutom att han övergav sina två barn, ledde händelsen till att min mor blev djupt olycklig – vilket hon fram till sin död 1978 försökte dämpa/dränka genom att hälla i sig stora mängder brännvin.

Fars Dag, ja. Mitt mest bestående minne av min far är nog det vakuum han lämnade efter sig under mina barnår. Inte ens vid födelsedagar eller andra tillfällen då det borde ha känts självklart att lyfta luren, skriva några rader eller bara dyka upp för att gratulera, gav han sig till känna.

Föräldrar ärver man. Förtjänar dom inte ens kärlek, är det bara att klippa banden, tycker jag. Visst, det är lättare sagt än gjort. Och det tog också flera år bara att förlika mig med tanken på att det faktiskt var okej att inte älska mina föräldrar. Dilemmat var att hitta en plats i hjärtat där jag kunde stuva in mina förvirrade känslor för dom. Till slut kom jag på att det blev enklast att hantera den komplicerade relationen med en slags känslomässig indifferens. The unfathomable void, as it were.

Det här med Fars Dag är så klart ett amerikanskt påhitt (från 1910-talet). Men jag tycker ändå på något vis att den har existensberättigande. Det är fan inte enkelt att vara förälder, mamma eller pappa, och samtidigt alldeles för lätt att skaffa barn – ofta utan att förstå vidden av ansvaret och dom långsiktiga konsekvenserna det innebär av att vara närvarande, fysiskt och känslomässigt, under barnets uppväxt.

Bara det att jag skriver dessa rader på själva Fars Dag är väl vittnesbörd nog om hur mycket kärleken betyder för barnen man sätter till världen och hur tufft det kan bli när den inte finns där. Säkert hade min far i sin tur en kall, tuff relation med sin far, min farfar William. Blir deras dåliga relation något jag bör ta hänsyn till när jag dömer pappas oansvariga beteende när han längre fram i livet övergav oss – och så småningom ytterligare tre barn? Never!

Så, jag lyfter hatten idag till alla pappor som liksom jag, försöker göra så gott vi kan – oavsett vad vi har för “bagage”. Det är bara omåttligt generös och oförbehållsam kärlek som gäller till dom viktigaste i världen, våra barn.

Tags: