Valentine’s Day

Jag är inte helt säker på att vi skall importera varenda mer eller mindre kommersiella bemärkelsedag som anglosaxarna firar med hull och hår. Men just Alla Hjärtans Dag känns viktigare än någonsin. Det är hög tid att lyfta fram kärleken och fira den ordentligt.

Det finns fortfarande tokmycket hat och förtryck i världen. Och den nyvalda amerikanska presidenten Donald Trump skräder inte orden när det gäller hur mycket hat han hyser mot muslimer, media och kvinnor. Men hatet finns precis överallt. Också i vårt Malmö, där folk just nu blir skjutna var och varannan dag. Här tycks hatet fått ett ordentligt fotfäste. Alldeles oavsett om de drabbade/dödade förtjänar sitt öde eller inte, förvärras den kollektiva rädslan och oron exponentiellt. Särskilt oroligt är det för oss familjer med ungdomar.

Enligt Wikipedia är en av myterna kring just den här dagen baserat på ett helgon i antikens Rom, Sankta Valentinius, som efter att ha olovligen både vigt romerska soldater med sina käraste och predikat den då totalförbjudna kristendom, sattes i fängelse. Medan han satt bakom lås och bom, skall Valentinius ha hjälpt fängelsechefens sjuka dotter att bli frisk igen. Och strax innan vår helgonförklarade hjälte avrättades, skrev han ett brev till ovannämnda dottern och signerade den, “Your Valentine”.

Myt, legend eller dikt spelar liksom inte någon roll här, tycker jag. Det viktiga återfinns i ordet generositet. Att visa medmänsklighet och lite osjälviskhet med en gnutta kärlek, kräver så oerhört lite. Ett varmt leende, en vänlig klapp eller någon annan spontan kärleksbetygelse räcker långt.

Bilden tog jag vid en Västra Hamnens populära Tango-aftnar på Scaniaplatsen.

Tags: