Små, små stunder av lycka

– Mikro-lycka, sa Johan häromdagen. Det var något han funderat över och ville dryfta med mig.

Jag förstod direkt vad han menade.

Men trots att dom där korta lyckorusen förekommer betydligt oftare, får dom inte alls lika mycket uppmärksamhet som mera skälvande, euforiska stunder av lycka.

Mikro-lycka låter sig nog inte definieras så lätt, men det måtte väl ändå finns några tämligen universala situationer som det stora flertalet kan skriva under på?

Doften av nybryggt kaffe, första öl- eller vinklunken, den sköna tröttheten efter en löptur eller promenad, att föra in en tops i örat när det kliar så där frenetiskt, att krypa ner i en kall, nybäddad säng och känna hur den sakta värms upp, en varm dusch efter en lång flygning, smaken av årets första Lillpop (Ängelholmsglass), vakna upp okristligt tidigt till en knallblå himmel och fågelkvitter – eller, ögonblicket när man bryter vattenytan under ett morgondopp i Öresund.

Jag tror listan kan göras hur lång (och personlig) som helst – om man bara tänker efter. Damerna ovan är ena riktiga livsnjutare och deras morgonbad påminner mig om hur viktigt det är att fokusera på alla stunder av mikro-lycka som dagen trots allt består av.

Tags: