Ikväll träffade jag statsministern igen…

Den här bilden togs för bara en timme sedan. Förra gången Stefan och jag möttes var 2015 under ett stort evenemang i FN-högkvarteret i New York. Efter det att min uppdragsgivare, svenska FN-ambassaden i samma stad, introducerade oss, kom han och hustrun fram och medan vi skakade hand, tackade statsministern mig för min insats.

Jag hade anlitats av FN för att producera en kort film och storformatsbilder från svenska Lappland i syfte att sätta en relevant visuell stämning under kvällens signering av ett ambitiöst klimatkontrakt mellan ett dussintal länder. Angela Merkel var där, drottning Sylvia var där (med sin hovdam) och ungefär 380 andra dignitärer, politiker, diplomater och en herrans massa säkerhetsfolk var där. Och så jag.

Ikväll var det en betydligt mer lågmäld tillställning (med klart färre högdjur) som jag ombads dokumentera åt värden, Kockum Fritid. Stefan har varit i Malmö större delen av dagen idag och avslutade sitt besök med att äta en bit mat (Boeuf Bourguignon tillagad på plats av svenskt högrev och serverad med vad som såg ut att vara väldans gött mos) och sedan hålla ett politiskt anförande inför en välfylld sal med vad jag förmodar var framförallt inbitna socialdemokrater.

Eftersom jag för länge sedan slutat låta mig påverkas nämnvärt av politisk retorik och brandtal, var det mest fascinerande med statsministerns besök att polis- och säkerhetspådraget inte var större. Det ser jag som oerhört positivt och ett slags kvitto på att vi ännu lever i ett fritt, öppet samhälle där landets högsta politiska ledare kan utan vidare knalla in i  Kockum Fritid och skaka hand med mig – som om det var igår vi sågs nedanför FN-skrapan vid East River – den där kvällen i september förra året.

Tags: