Jag har känt på mig detta…länge

Brukar undvika dom, men när nöden kräver stegar jag motvilligt in på en offentlig toalett och hoppas att det är någorlunda fräscht. Jag har inte bacillskräck på patologisk nivå – men bland det värsta jag vet – förutom att kliva in i ett bås där någon nyligen tömt tarmen (vilket jag märkligt/oturligt nog ofta råkar ut för) är att behöva använda handtorkmaskiner på offentliga toaletter.

Har nämligen länge misstänkt att luften som används för att torka mina nytvättade händer kommer inifrån den offentliga toaletten och lackerar dom med alla tänkbara och outtalbara äckelbaciller.

Hursomhelst har det nu visat sig i engelsk forskningsstudie (som visserligen sponsrades av ett konsortium inom pappersindustrin) från University of Leeds School of Medicine att det kan vara precis som jag misstänkt. Enligt forskningen kan det vara upp till fyra gånger så stor risk att dina händer kommer i kontakt med oönskade bakterier om du använder lufttorken jämfört med pappershanddukar.

Ur ett hygienperspektiv är dom nya hypersnabba lufttorkarna väsentligt bättre än dom lite äldre varmluftstorkarna. Men allra viktigast är att tvätta sig efter sitt besök. Blöta händer ökar risken att dra till sig basilisker exponentiellt. Och jag kan berätta det kvinnor länge misstänkt, många av de män jag ser på offentliga toaletter tvättar sig inte efter sitt toalettbesök.

Till slut: varför finns det ibland vattenkranar som går på automatiskt (via en mer eller mindre välplacerad sensor) men en tvålautomat som man ändå måste röra fysiskt för att använda?

Ok, lite bacillskräck har jag nog. Läs artikeln i Washington Post här.